Corporate storytelling online

Geplaatst: 20 augustus 2019

Corporate storytelling onlineOp je website probeer je natuurlijk klanten aan te spreken. Je wilt je klanten meer vertellen over jezelf en waarom ze een bepaalde dienst of product moeten afnemen. Wanneer je storytelling goed inzet kan je aan de hand van een verhaal jouw (potentiële) klanten goed aanspreken en vaak sneller een relatie met hen aangaan.

Wat is storytelling?

Storytelling is het vertellen van een verhaal. Steeds vaker maken organisaties gebruik van corporate storytelling. Dit houdt in dat zij aan de hand van een verhaal hun klanten willen informeren, aanspreken en beïnvloeden. Hoe dit kan? Storytelling beïnvloedt mensen onbewust. Vaak hebben klanten niet door dat ze worden beïnvloed tijdens het lezen van een leuk en interessant verhaal. Hierdoor krijgen klanten geen weerstand ten opzichte van de beïnvloeding en zijn zij gemakkelijker te beïnvloeden. Niet alleen de tekst is belangrijk bij storytelling, maar ook de foto's en eventueel video moeten hierbij passen.

Hoe werkt storytelling?

Bij storytelling wordt er een verhaal verteld waarin een hoofdpersonage iets meemaakt. Vaak begint bij storytelling het verhaal negatief voor de hoofdpersonage en door middel van een product/dienst wordt de situatie van het hoofdpersonage weer positief. Het is de bedoeling dat bij storytelling het verhaal uitvoerig wordt verteld zodat de lezer zich helemaal in kan leven in het personage. Hierdoor ervaart de lezer hetzelfde positieve gevoel als het hoofdpersonage en zal de lezer sneller beïnvloedt worden.

Wil je starten met storytelling, doe dit dan op de Over Ons pagina op je website. Dit is een uitgelezen plek om het verhaal van je bedrijf te vertellen. 

Handvaten storytelling

Waar moet je op letten bij het schrijven van een corporate verhaal? Het is belangrijk dat je een begrijpelijke situatie schetst voor de lezer. Het liefst een situatie waar veel mensen zich in kunnen vinden. Bijvoorbeeld pech op de weg voor autodealers, een vakantie voor vakantieparken of het klussen in een huis voor woonwinkels. Daarnaast is het belangrijk dat het hoofdpersonage een sympathiek personage is, hiermee zullen je klanten zich gemakkelijker identificeren. Ook is het belangrijk dat je schrijft op een leuke en vlotte manier waardoor lezers sneller in het verhaal meegezogen worden.

Corporate storytelling bevat (bijna) altijd:

  1. Hoofdpersonage: vaak wordt het bedrijf, product/dienst of de klant geschetst als held
  2. Incident: er gebeurt iets in het verhaal, vaak onverwachts waardoor het hoofdpersonage in een negatieve situatie terecht komt
  3. Twist: het verhaal krijgt een twist doordat het hoofdpersonage wordt geholpen door een product/dienst waardoor het in een positieve situatie belandt.

Storytelling en online marketing

Op jouw website zijn veel mensen op zoek naar informatie over jouw organisatie en product of dienst. In plaats van statistische informatie te geven met cijfertjes en getallen, kan je ook voor storytelling kiezen. Vertel met een krachtig verhaal alle successen en positieve dingen over je organisatie. Deel bijvoorbeeld ervaringen van huidige klanten of laat jouw voordelen ten opzichte van je concurrentie zien. Schrijf lange landingspagina’s waarin je de klant jouw dienst/product laat beleven.

  • Deel ervaringen in storytelling stijl op Facebook
  • Vertel verhalen bij je foto’s op Instagram
  • Deel jouw verhalen via Instagramstories en een overzicht hiervan
  • Vertel verhalen van klanten en jouw organisatie via storytelling in nieuwsbrieven
  • Deel op jouw “over ons” pagina jouw verhaal

Heb je vragen over storytelling of andere online marketing vragen? Je kan altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Contact opnemen!

Onze vrienden