Google Web Vitals: alles wat je moet weten

Geplaatst: 26 mei 2021

Google heeft een nieuwe norm voor de gebruiksvriendelijkheid van websites. Dit wordt vanaf 2021 gemeten aan de hand van de Core Web Vitals van Google. Deze nieuwe kwaliteitsnormen zijn erg belangrijk om mee te nemen in je website. Wanneer je goed scoort op de gebruiksvriendelijkheid van je website, zal de vindbaarheid van je website namelijk ook toenemen. We vertellen je graag meer over de Google Web Vitals.

Wat is Google Core Web Vitals?

De Google Web Vitals zijn nieuwe normen die Google hanteert om de gebruiksvriendelijkheid van de website te meten. Verschillende factoren worden meegenomen om de score van jouw website te bepalen. Binnen de Google Web Vitals vallen drie belangrijke factoren, de Core Web Vitals. Deze factoren hebben het meeste invloed op de ranking van jouw website op de gebruiksvriendelijkheid.

De Core Web Vitals zijn: laadtijd, interactiviteit en stabiliteit. Deze worden gemeten op onderstaande factoren:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

Wat is Largest Contentful Paint (LCP)?

De LCP geeft aan wat de laadprestatie is van de webpagina. Dit is niet de gehele laadtijd van de pagina, maar de laadtijd van het grootste contentdeel. Hoe lang duurt het voordat dit geladen is en de bezoeker dit kan zien? Denk hierbij aan grote banners, productinformatie of videomateriaal op de webpagina. Hiervoor moet de laadtijd sneller dan 2,5 seconden zijn om goed te scoren.

Waarom de LCP belangrijk is? Deze statistiek geeft aan dat de bezoeker van jouw pagina sneller de belangrijkste informatie kan vinden. Wanneer het langer dan 4 seconden duurt voordat het belangrijkste contentdeel geladen is, klikt de websitebezoeker de website vaak al weg. Het is dus belangrijk om een goede LCP score te hebben.

Good LCP values are 2.5 seconds, poor values are greater than 4.0 seconds and anything in between needs improvement

Wat is First Input Delay (FID)?

De FID geeft de interactie aan met je website. Het geeft aan hoe lang het duurt voordat de websitebezoeker interactie heeft op de pagina. Denk hierbij aan het klikken op een link of button. Ook wordt gemeten hoe lang het duurt voordat de browser iets met deze interactie doet. Hiervoor moet de tijd minder dan 100 miniseconden zijn om goed te scoren.

Waarom de FID belangrijk is? Deze statistiek geeft aan hoe snel jouw website reageert op de input van jouw websitebezoeker. Je wilt niet dat de interactie met jouw bezoeker traag is. Jouw websitebezoeker moet natuurlijk snel de juiste informatie kunnen vinden.

Good fid values are 2.5 seconds, poor values are greater than 4.0 seconds and anything in between needs improvement

Wat is Cumulative Layout Shift (CLS)?

De CLS is de lastigste Google Core Web Vital. Dit is de statistiek die aangeeft of de layout van je website verandert tijdens het websitebezoek. Denk hierbij aan een afbeelding die pas veel later verschijnt of een button waar je op klikt en waar pas na 2 seconden iets verschijnt. De CLS moet een score hebben van minder dan 0.1 bij 75% van de paginabezoeken voor een goede score. Dit is vooral belangrijk bij mobiele telefoons. Aangezien er voorheen vaak websites zijn ontworpen voor de desktop, kan de pagina er op een mobiel scherm klein uitzien en verschuivingen doen zich dan gemakkelijker voor in de layout.

Waarom de CLS belangrijk is? Wanneer een layout verschuift, is de kans dat een interactie verkeerd wordt uitgevoerd groter. Dit is natuurlijk erg frustrerend en slecht voor de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Good CLS values are under 0.1, poor values are greater than 0.25 and anything in between needs improvement

Belang gebruisvriendelijke website

Gebruiksvriendelijkheid wordt overduidelijk een erg belangrijke factoor voor Google. Het is dan ook voor marketeers en website developers erg belangrijk om rekening te houden met de laadtijd, interactiviteit en stabiliteit. Niet alleen voor de vindbaarheid van je website, maar ook omdat je de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk wilt hebben. Jouw websitebezoekers moeten zo lang mogelijk op de website blijven. Hieruit komen dan vervolgens meer conversies.

Combinatie gebruiksvriendelijkheid & content

Google vertoont de pagina’s die antwoord geven op de zoekopdracht en behoefte van de klant. Hierbij is de juiste content nog altijd het belangrijkste. Zijn er meer aanbieders met goede informatie? Dan kijkt Google naar de gebruiksvriendelijkheid van de website. Als je hier beter op scoort dan de concurrent, wordt je beter vertoond. Het is dus écht de moeite waard om je te verdiepen in de Google Core Web Vitals om jouw website beter vindbaar te maken.

Wat 3w Media voor jou kan doen

Benieuwd hoe jouw website scoort op de Core Web Vitals? Je kunt jouw website testen via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl. Voldoet deze niet aan de eisen? Wij kunnen je helpen!

3w Media ontwerpt websites waarbij wij altijd de Core Web Vitals meenemen. Onze webbouwers kunnen de problemen op je website oplossen en de gebruiksvriendelijkheid van de website optimaliseren. We denken graag met je mee over de mogelijkheden! Daarnaast kunnen we je helpen om goede content op je website te plaatsen en up-to-date te houden. Neem contact op met één van onze specialisten.

Onze vrienden