Jouw assortiment gratis op Google Shopping?

Geplaatst: 16 oktober 2020

De laatste jaren vindt er een enorme verschuiving plaats van reguliere winkelverkoop naar e-commerce. Mede door de coronacrisis die momenteel de hele wereld treft, gaan nog meer verkopers en winkeliers op zoek naar nieuwe manieren om in contact te komen met hun consument en hun product ook online aan de man te brengen.

Een prima verkoopkanaal om online meer omzet te genereren is Google Shopping, een onderdeel van Google Ads dat specifiek wordt gebruikt om producten online te verkopen.  

 

Adverteren op Google Shopping: doe jij dit al?

Mocht je nog niet bekend zijn met Google Shopping, het werkt als volgt:  Google Shopping stelt gebruikers van Google in staat om producten van verkopers te zoeken en te bekijken in de zoekresultaten van Google. Deze producten worden aangeleverd en bijgewerkt door de verkopers.
Online verkopers, die deel uitmaken van het Google Merchant netwerk sturen feeds met productinformatie vanaf hun website door naar Google Shopping en betalen elke keer dat iemand op hun product klikt in de Google Shopping resultaten. Een voorbeeld van een Google Shopping advertentie ziet er als volgt uit:

Google Shopping Adverteren

 

Google Shopping is bekend als een betaalde manier van adverteren in Google Shopping maar wist je al dat je tegenwoordig ook gratis kunt verkopen op Google Shopping?

Gratis op Google Shopping

In april 2020 kondigde Bill Ready, president of commerce bij Google, in een blogpost aan dat het vanaf nu voor iedereen gratis is om op Google Shopping te verkopen. Dit klinkt veel winkeliers als muziek in de oren, want met zijn vele miljoenen gebruikers per dag is Google het grootste online winkelcentrum ter wereld. Dat jij als winkelier gratis jouw plekje in dit winkelcentrum kunt claimen, klinkt natuurlijk als een fantastische mogelijkheid om je verkopen eens lekker op te krikken.

Natuurlijk zit er wel een klein addertje onder het gras. Wanner je er voor kiest om gratis te adverteren in Google word je nooit vertoond bij de eerste resultaten in Google zoals bij het voorbeeld hierboven. Deze plekken zijn uitsluitend gereserveerd voor de betalende adverteerders in Google Shopping. Echter wanneer gebruikers doorklikken naar de shopping resultaten via de shopping tab in Google dan kunnen je gratis advertenties vertoond worden. Ook op deze pagina zullen de gratis advertenties altijd onder de betaalde advertenties worden geplaatst. Zie voorbeeld hieronder:

 Google Shopping Gratis Adverteren

De bovenste rij producten in dit voorbeeld betreffen allemaal gesponsorde advertenties, daaronder worden de gratis advertenties vertoond, afgewisseld met andere betaalde advertenties.

Klikken mensen wel op de Shopping tab?

Google geeft geen gegevens vrij over hoe vaak er precies wordt doorgeklikt via de shopping tab maar er zijn voorbeelden uit Amerika, waar deze vorm van gratis adverteren eerder werd uitgerold, van verkopers die hun verkopen met 20% zagen groeien sinds zij begonnen met gratis gebruik maken van Google Shopping.

Onze conclusie

Wij zijn van mening dat het gratis adverteren op Google een mooie aanvulling kan zijn op je totale online marketing strategie. Nee, met alleen gratis adverteren op Google Shopping zul je niet van de ene op de andere dag de online orders zien binnenstromen alsof je zelf alles gratis weggeeft, maar wanneer je serieus online wil verkopen moet je zorgen dat mensen jouw product vinden wanneer ze hier naar zoeken. Dit is dus op de bovenste rij met shopping resultaten, de zoekresultaten van Google, Social Media en ja ook onderaan de betaalde resultaten op de Google Shopping pagina.

Wil jij ook (meer) online verkopen? Gebruik dan zeker deze manier van adverteren als aanvulling op je online marketing strategie. Heb je hulp nodig met het opzetten van je feed of het uitzetten van je strategie? Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Onze vrienden